top of page

door Gijsje Heemskerk en Vincent 't Sas

Sjuul Joosen (1992) is gefascineerd door de menselijke fantasie en de pioniers die de wetten van de natuurkunde uitdagen, ten behoeve van het verwezenlijken van hun dromen, ideeën en idealen. Op deze manier kan je elk werk van Joosen zien als een manifestatie van een intrinsieke wens. Zijn werk kenmerkt zich door een authentieke ‘do-it-yourself’-mentaliteit, een fascinatie voor de verborgen aspecten van natuurlijke fenomenen en een doorzettingsvermogen, vergelijkbaar met dat van pioniers en uitvinders, om deze krachten te verwezenlijken. 


Sinds 2016 werkt hij, tussen diverse projecten en opdrachten door, aan een science-fiction film ‘Tijdjager’ (werktitel). Voor de film maakt hij ieder rekwisiet, ieder kostuum zelf. Hierdoor ontstaat een context waarin het verhaal groeit. Op zijn beurt vraagt het verhaal om nieuwe attributen en special effects. Joosen past hierbij uiteenlopende technieken toe, zoals aluminium gieten, mallen maken, en het werken met keramiek. Daarnaast heeft hij zich bekwaamd in diverse camera- en editing technieken, animeren en regisseren.

Al jong leek het erop dat Sjuul in de wieg gelegd was voor natuurkundige, scheikundige, wiskundige of kunstenaar. Op 16-jarige leeftijd ging hij naar de kunstacademie maar zijn werk is doorvlochten van exacte wetenschappen.


Naast de kunstacademie is skateboarden een belangrijke leerschool geweest. Skateboarders weten als geen ander dat leren vallen en opstaan is, eindeloos vallen en opstaan. Binnen de cultuur worden creativiteit, verleggen van grenzen en het hebben van arbeidsvreugde gevierd en geëerd.

Klik hier voor om het CV te bekijken.

Bio: Tekst
bottom of page